Ústřice proti cheesburgeru - aneb paradoxy po francouzsku

Ústřice proti cheesburgeru - aneb paradoxy po francouzsku

< zpět na výpis článků

Francie. Země Ludvíka čtrnáctého, Madam Pompadour i Třech mušketýrů. Země kabaretů, absinthu a prokletých básníků. Kolébka módy, ať už si představíte Coco Chanel a její ikonické malé černé nebo Christiana Diora, který v roce 1947 představil „new look“ a svůj parfém „Miss Dior“. Země četníka ze St. Tropez i Amelie z Montmartru.


Pojďme si udělat malý výlet. Výlet do země gurmánů, kvalitního jídla a vynikajících sýrů. Aby to nebyla suchopárná teorie o prospěšnosti jedení krevet, okořeníme si to trochou cestovatelské inspirace. Fotky jsou z našeho road-tripu z roku 2018 - to byl svět ještě plusmínus v pořádku. Snad zase bude a bude to fajn.

Tak zatím jen virtuálně - zájezd může začít.



Cestu zahájíme přejezdem z Grenoblu do Nice po tzv. Napoleone-Route. Za doporučení stojí odbočka na Grand-Canyon-du Verdone, nebo se můžete vykoupat v Digne-de-la-Baine jako my s Adamem  ....


A když jsme na Cote-Azure, nesmí chybět provařená klasika - skuteční četníci ze St.Tropez v kulisách městečka Ramatuelle :) 

foto

V Ramatuelle  najdete esenci všeho, co hledáte na jihu Francie.  Chybí už jen Louis de Funes nebo jeptiška v nepřehledných zatáčkách nad městem. 

Francouzský paradox

A ať už máte Francii rádi jako já a nebo ne – jedno se jí upřít nedá – Francouzi mají díky svému životnímu stylu a stravě mnohem nižší riziko srdečně cévních onemocnění než zbytek Evropy či Spojené státy.

Tomuto fenoménu se říká tzv. „francouzský paradox“ a je důvodem proč Francie inspiruje nejen milovníky dobrého vína a módy, ale i kardiology.

Co si pod tím představit?? 

Francouzi konzumují mnohem více živočišných tuků než Američani (o 30%), jedí čtyřikrát více másla, o 60% více sýrů a třikrát více vepřového masa. Přesto je  úmrtnost na kardiovaskulární příhody u mužů mezi 35 a 74 lety téměř třetinová 83/100.000 Francie vs 230/100.000 USA  (data jsou z roku 2002)

Dříve se předpokládalo, že za takto skvělou kardiovaskulární prognózou stojí zejména konzumace červeného vína, které obsahuje prospěšný resveratrol.  Proto nepřekvapí historická perlička, že  termín francouzský paradox byl poprvé použit v roce 1986 v „Mezinárodním zpravodaji pro víno a révu“.

Dnes se už ví, že vliv červeného vína se kapku přeceňoval, a že doporučovat pravidelné pití je ... řekněme .. přes čáru (nebo spíš přes míru??(

Co tedy stojí za tím, že Francouzi mají koronární tepny obecně v lepší kondici než Američané?  

Vsadím ústřici proti cheesburgeru, že těžko najdeme nějaký francouzský svatý grál, ale spíše půjde o kombinaci více faktorů. 

Osmero svatých grálů :) 

#1 :  rybe a rake   :) 

Středomořské národy jedí obecně více ryb a mořských plodů obsahujících omega 3 NMK prospěsné pro naše cévy.  

#2 :  kvalita především

Strava Francouzů stojí mnohem více na kvalitních potravinách.  Většina živočišných produktů, sýry, vajíčka i vyhlášené klobásky a foi-gras pochází z malých farem, kde jsou zvířata krmená přirozeným způsobem – proto mají lepší poměr omega3/omega6. 

#3 :  přirozené tuky

80% tuků, které Francouzi konzumují pocházejí z kvalitních mléčných produktů (tučné sýry, máslo, plnotučné jogurty a smetana) a rostlinných zdrojů (olivový olej).  

#4:  žádné UPF (ultra-processed/ultraprasárna foods)

Tradiční francouzská strava není zatížena polotovary, a vysoce průmyslově zpracovanými potravinami a všudypřítomným fastfoodem. Stojí na klasických, základních potravinách v nápaditých kombinacích a úpravách – to ostatně stojí za francouzskou tradiční gastronomií.

#5:  méně cukru 

Spotřeba cukru je ve Francii mnohem nižší. Ano, horký croissant nebo tarte-tatin je francouzská klasika, ale patří to mezi drobná potěšení. Ten správný croissant je malý a uzobává se ke kávě. Žádný pekáč buchet na posezení. Ono je lepší mít pekáč buchet na břiše ...

#6:  zelenina... všude kam se podíváte :)

Stačí zajít na běžný francouzský trh nebo i do supermarketu.  Francouz bude mít naloženy tři druhy salátu, pět druhů zeleniny, kterou znáte a tři které vůbec neznáte a bude je umět připravit na různé způsoby.  Hmmmm, udělejte si soukromý sociálně-gastronomicko-obezitologický průzkum a nakoukněte do nákupního vozíku průměrného Čecha …    

#7: ve Francii se nesvačí!!

Francouzi nemají potřebu neustále svačit a uzobávat mezi jídly. Kromě snídaně mívají zpravidla dvě jídla denně. Tradičním modelem je večeře jako hlavní jídlo dne a mívá i několik chodů.  Díky tomu, že mezi jídly je dostatek prostoru na „vytrávení“,  nedochází k neustálému rozkolísávání hladiny krevního cukru a snižuje se citlivost na inzulin.

 

#8: správný Francouz je gurmán 

... což souvisí se všemi předešlými body – a to je myslím to hlavní.   Francouzi neutrácí za drahá auta, ale potěšení si umí najít v dobrém a kvalitním jídle v posezení s přáteli. 

Inspirace z cest .... 

Pojďme si to trochu odlehčit - na skok do francouzského vnitrozemí ... 

ardeche

Zvětšete si Český Kras a údolí Berounky asi tak 10x, přidejte středomořskou vegetaci, levanduli na úbočí a jedlé kaštany. Přihoďte srpnové odpoledne, 25 stupňů ve stínu, čisťounkou řeku s nádhernými valounky a palačinky s kaštanovou marmeládou na každém rohu.  A jako finale-grande překrásný Pont de Arc.  To je Ardeche.  Par-excellence :) 

Pro změnu zkusíme kapku zvětšit České Středohoří - mám tady Le Puys ... sopečné pohoří ve středu Francie.   Minimum turistů, překrásná příroda.  

A když už jsme tady,   stojí za to se mrknout na pramen Loiry .. náhorní planina, úžasná vegetace, tradiční venkov, architektura,  sýry a tak ... no  ale když to srovnám s tím výletem na Kokořín ....

Fast-life and fast-food 

Bohužel, globální peklo si vybírá svou daň, takže turistické destinace začínají připomínat přeplněné supermarkety a staříky hrající navečer petanque abys hledal lupou. 

Stejné je to i s jídlem.  Řetězce rychlého občerstvení najdete pomalu na každém poli a je na každém, jak dokáže svodům rychlého života i jídla odolat.... Na zdraví populace se to časem projeví - což je škoda...

Přesto se Francouzi srdnatě brání.  Na cestách jsme si občas kupovali kávu u McDonalds – ne, nejsme stoprocentně perfektní a  občas jsme koupili dětem i malé hranolky.  Neuvádím to na tomto místě pro ilustraci vlastních dietních prohřešků, ale spíše kvůli tomu, jak místní k řetězcům rychlého občerstvení přistupují.  Na rozdíl od našich provozoven bylo na výběr mnohem více salátů, všechny menu obsahovaly daleko pestřejší nabídku zeleniny a co bylo skutečně fascinující, tak všudypřítomná upozornění, že tato strava není zdravá a už vůbec není vhodná pro děti. 

Ačkoli se tedy nevyhneme mírnému zobecnění,  nahlédneme-li do tradičního životního stylu a gastronomie, nemůžeme popřít obrovský význam výživy jako klíčového faktoru životní prognózy.

 

Francouzské devatero pro zdravé srdce 

Pojďme se tedy inspirovat životním stylem Francouzů - naše srdce nám za to poděkuje. 

Nestačí si ovšem lehnout na proslulou pláž Pampelone v St. Tropez, pokud si otevřeme konzervu s českou paštikou a budeme jí zapíjet pivem z plechovky. Musíme na to jít jinak.

  

  1. Kvalitní rybu doporučuje každý Francouz a deset z deseti kardiologů  

Není nutné hned kupovat předraženého lososa z farmy. Stačí se trochu popídit po malých rybárnách, koupit si dobrého pstruha nebo i kapra, dát si makrelu nebo sledě.

 

  1. Využívejte nabídku sezónní zeleniny a nebojte se experimentovat s její úpravou.

 

Ke každému jídlu jezte dostatek zeleniny, měla by tvořit až poloviny objemu vašeho pomyslného talíře.  Využívejte to, co je zrovna dostupné a čerstvé.

 

 

  1. Čestné místo v kredenci by měl mít rozhodně olivový olej.

Kvalitní „oliváč“ je základ.  Antioxidanty, vitamín E  a příznivý poměr nenasycených kyselin s převahou mononenasycených zlepšuje poměr „hodného“ a „špatného“ cholesterolu v krvi.  Extra-virgin olivový olej používejte na saláty a ve studené kuchyni a olej z pokrutin můžete využít na krátkou tepelnou úpravu – tolik se nepřepaluje.

 

  1. Jezte kvalitní mléčné výrobky.

 

Tuk v kvalitních mléčných výrobcích vašim cévám nijak nevadí.  Tučný jogurt nebo třeba i creme-fraiche vás více zasytí a jsou i přirozeně sladší. Vyhýbejte se odtučněným mléčným výrobkům a zkuste třeba kysanou smetanu s jahodami.

 

  1. Omezte cukr.

Francouzi na to jdou od lesa, nebo spíše od pastviny.  Místo sladké tečky po jídle najdete v jídelníčku tradiční sýrový chod. Je to rozhodně mnohem lepší dezert než jakákoli sušenka. Díky obsahu tuku přirozeně zasytí a krevní cukr udrží tam, kde má být.

 

 

  1. Do mekáče maximálně na kafe !!

Žádný fastfood, žádné polotovary,  instatní náhražky jídla, párky, které neviděly maso a podobně. Postavte svůj jídelníček na kvalitních základních potravinách.

 

 

 

  1. Neuzobávejte mezi jídly. Žaludek ve skutečnosti není  nádrž a vy nedržíte tankovací pistoli ..

 

Jezte klidně větší porce, omezte množství sacharidů v jednotlivých jídlech a nebojte se kvalitních tuků. Tím předejdete neustálému kolísání krevního cukru a pocitům hladu.

 

  1. Věnujte jídlu pozornost a jezte vědomě.

 

Jídlo má v naší kultuře především společenskou roli Čas, který věnujete jídlu, věnujte i těm, se kterými jídlo konzumujete – ať už s přáteli, nebo s rodinou.   Žádné brambůrky u televize, žádný namazaný chleba, který ukusujete mezi civěním do mobilu, žádná instatní polévka na stole mezi prací.

 

 

  1. Nahraďte kvantitu kvalitou – staňte se gurmány 

Buďme jako Francouzi!  Kromě toho, že prospějeme svému srdci a svým cévám, podpoříme podpoříme malé soukromé farmáře a přirozené zemědělství, které nedrancuje krajinu. A že je to drahé? Léčba nemocí a horší  kvalita života jsou v celkovém součtu mnohem dražší, i když to třeba nepocítíme teď hned a přímo. 

 

Inspirace z cest podruhé ... 

Tak ještě na jih k moři... pokud si chcete položit deku a lehnout si pod slunečník, musíte urvat místo k zaparkování  kdekoli  mezi St.Tropez a Monacem. Ideálně na Lidu v Nice.   Ale jde to i jinak. Sentier litoral - aneb kamzičí stezka po pobřeží. Kilometr půjdete asi tak hodinu - a bon-jourrrrrr řeknete za celé odpoledne tak dvakrát. Rackové vám budou dělat společnost. ...Cap Ladier. 

Tohle ale na Pampelone nenajdete. Musíte pár kiláků po svých a vodu si vzít do batůžku.  Kafe a zmrzlinu vám přivezou na lodičce a paní, co vás obsluhuje rozhodně nebude mít vrchní díl plavek. Ale kde ta pláž je neřeknu. Ne a ne a ne.

S pozdravem "méně cukru, více sýra -  na infarkt se neumírá" bych zakončila dnešní virtuální výlet a popřála vám dobrou chuť - ať už si dáte dobře vyzrálý Brie, Roquefort nebo českou Nivu. 

Zpátky na FB prosím tudy a ideálně mi zanechte nějaký milý komentář, pokud se vám to líbilo :) 

Galerie:

Blog Cardiolab - o čem budeme psát

Na úvod bychom rádi pozdravili všechny, kteří jste se dostali až sem. Doufáme, že se stanete našimi příznivci nebo ještě lépe našimi pravidelnými čtenáři. Budeme dělat maximum pro to, abyste se tu cí...

přečíst celý článek

TFmax - mýty a fakta (I.)

První ze série článků o zátěžových testech a sportu bych ráda věnovala měření tepové frekvence. Předpokládám, že nějaký způsob měření TF většina z Vás používá, ať už jsou to nejsofistikovanější hodink...

přečíst celý článek

Máte zájem o naše služby? Chcete se na něco zeptat?

Napište nám: info@cardiolab.cz, zavolejte: +420 731 180 611 nebo se zastavte: Mariánské údolí 136, Příbram

Ochrana osobních údajů | Cookies © 2017 - 2021 Cardiolab

Developed by: Smartim