PF 2019

Milí sportovní přátelé. Rádi bychom vám všem za Cardiolab poděkovali za vaši přízeň v uplynulém roce a popřáli vám, ať se plní vaše velké i malé sny. A pokud jde o sny sportovní, budeme moc rádi u toho !!!

Konec uplynulého roku a začátek dalšího vybízí vždy k tomu se zastavit, popřemýšlet, bilancovat a vytvořit si vizi do roku následujícího.  Rádi bychom se společně s vámi za uplynulým rokem ohlédli. Bylo to nabité, akční a někdy plné překážek, ale to k životu patří. A stejně jako život, i náš projekt je běh na dlouhou trať a cesta se stává cílem. Zkrátka a dobře – na jeden nádech jako Ussain Bolt stovku to prostě nedáte 🙂

Před rokem jsme už měli první spokojené klienty, za sebou první přednášky, hotové webové stránky, ale všechno bylo teprv na začátku a spoustu věcí jsme museli znovu ladit, zkoušet a vymýšlet.  Věděli jsme, že když chceme dát život naší společné vizi, musíme poskládat to, co umíme a dát do toho své nadšení a své srdce.

To, že se nám postupně daří uvádět náš projekt v život, je samozřejmě hlavně vaše zásluha.  Bez vás, našich klientů, příznivců a většinou i kamarádů v jedné osobě by to nešlo. Díky tomu, že vám pomáháme plnit si své sny se plní i ten náš. Jste s námi na trati a za to vám patří náš dík.

Pojďme si společně připomenout některé momenty z uplynulého roku. Každopádně jsme o kus dál a stálo to za to!

Laboratoř a vybavení

Nadále zůstáváme ve stejných prostorách na Mariánské.  Milujeme genius loci naší laboratoře, takže oželíme i při horší tepelný komfort a nošení hrnků od kafe přes chodbu. 🙂  Najdete nás také vcelku spolehlivě – nechybí polepené okenice ani nasvětlené logo na budově, takže v noci i bez čelovky nezabloudíte :))

„Vejš Radime…“  aneb stačí málo a už to u nás nevypadá jak v holobytě s krabicemi podél zdí….

Doplnili jsme přístrojové vybavení a zavedli jsme další technologie. Funguje nám konečně perfektně přenos EKG a nově našim klientům nabízíme v rámci testu i tréninku využití wattmetru…..

Naše EKG křivka v praxi ….


Využití wattmetru v praxi….

Přednášková činnost

Naplánovali jsme a uskutečnili několik přednášek na různá témata,  a chystáme v příštím roce další.  Obvykle v rámci přednášek účastníkům testujeme tělesné složení, konzultujeme a vždycky se „zakecáme“. Dopadá to většinou tak, že z plánované hodiny a půl jsou nakonec i tři. Druhý den ráno si v lékárně vystojíme frontu na Vincentku a máme radost, že se to všem líbilo.

Téma tukového metabolismu se stává jedničkou a nejzábavnějším kouskem našeho programu :)) 

Naše služby

Samozřejmě i nadále testujeme a ladíme naše služby.  Naší vlajkovou lodí je program SPORT určený pro hobíky i profesionální sportovce. Každý protokol je individualizovaný tak, aby perfektně kopíroval výkonnost klienta a byl maximálně výtěžný. TF max, tepové objemy, dechové parametry, samozřejmě stanovení prahů, VO2 max a metabolická analýza – to vše je v testech zahrnuto. Nikdo od nás neodchází  s „kusem papíru“, který strčí do šuplíku, ale s podrobně vysvětlenými výsledky analýz a „návodem k použití“ ušitým na míru.  Nově nabízíme i zpracování wattových dat a speciální kombinované testy pro multisportovce (zejména triatlonisty).



K validním výsledkům je samozřejmě nutná perfektní spolupráce klienta – a někdy to přece jen trošku bolí :)).

Rozjeli jsme testování sportovců, podařilo se nám dát dohromady unikátní služby a naší laboratoří prošla taková „esa“, jako je například Honza Oppolzer, Helena Kotopulu, Honza Strangmuller s celou bandou z Road2Kona a další….



Heleně Kotopulu to nejen sluší, ale když za to vezme, tak to stojí za to nejen na Havaji, ale  i u nás v laborce  ….. 


A takhle to sluší legendárnímu JJovi s Hankou (nyní již Jakubíčkovou), špičkovou běžkyní. Její metabolickou analýzu často dáváme k lepšímu jako vzor, kam je možné se dopracovat v efektivitě spalování tuků. 

Kardiovaskulární prevence

K naší práci patří i prevence civilizačních  onemocnění, především onemocnění srdce a cév. Přestože v naší republice je po této stránce péče o pacienty špičková a na jedné z nejlepších úrovní v Evropě, těchto onemocnění nadále přibývá. Je to daň za životní styl – přibývá rizikových faktorů, stresu, cukrovky a nadváhy, což k těmto onemocněním ve svém důsledku vede. A protože nejlepší léčba je vůbec žádná, základem pro zdravé srdce je samozřejmě prevence. Nejúčinnější cesta ke zdravému srdci je přiměřená a správně vyladěná pohybová (sportovní aktivita), kvalitní strava a péče o svou duši 🙂 A protože meditovat do kláštera odjede asi málokdo z našich klientů, hledáme efektivní metody, jak se chovat ke svému srdci tak, aby bylo zdravé a silné až do vysokého věku. Našimi klienty jsou ale i pacienti, kteří se již s nějakým onemocněním již léčí.   O jejich srdce se staráme tak, jako by to bylo naše vlastní…



Se souhlasem klienta publikujeme plnou verzi fotografie. Jizva uprostřed hrudníku je dílem skvělé kardiochirurgie IKEM a náš klient pacient zahajuje ve spolupráci s námi kardiovaskulární rehabilitaci po úspěšné operaci chlopně.

Ideální váha a „chic“ tělo

Přesto, že jsme to tak úplně neplánovali, rozjeli jsme úspěšně programy pro dlouhodobou redukci váhy. Výsledky této práce jsou pro nás ohromně motivující, protože pokrok našich klientů nás neskutečně těší.  Výkonnostní sportovci si změnou složení těla „zadarmo“ vylepší výkonnost nárůstem VO2max, ženy se stávají krásnější a muži atraktivnější. Diabetici vysazují léky a hypertonici léky na vysoký tlak. Léky na vysoký cholesterol nepotřebuje prakticky nikdo. Naše práce nás vážně baví !!

Příběh úspěšného zhubnutí v praxi – aneb  jak to  může vypadat při ideální spolupráci klienta (Michal Hrabec z Running2) 

Není důležité vyhrát, ale zůčastnit se ….

No a kromě toho, že radíme ostatním, občas taky vezmeme kecky, kolo, plavky a nebo jdeme na výlet. A semtam se přihlásíme i na nějaký ten závod. Běh, půlmaraton, maraton, triatlon. Není jich nějak moc, jen tak aby to bylo motivující a aby nás to bavilo. A nás to baví. Setkávat se s přáteli i našimi klienty (občas v jedné osobě),  někdy se i poprat  s vlastní morálkou a motivací, užít si atmosféru velkých závodů i krásné přírody a v neposlední řadě se po výkonu odměnit nějakou tou dobrotou…..

Atmosféra na startu City Cross Run Česká Lípa . „Běh městem – přesto přírodou“…, tak zní oficiální claim a můžeme potvrdit. Je to  krásných 16 km super trasy v krásném městě, a cestou je o zábavu postaráno. Terénní vložka na automobilovém závodním okruhu v Sosnové, průběh autobusem a plaveckým stadionem. Doporučujeme !! 

Ideální je na závody mít kvalitní support tým  – svačinářky a mažoretky se vždycky hodí … Zatím si vystačíme z vlastních zdrojů – dětí máme kolem sebe dost :)) 

Když ho miluješ, není co řešit….triatlon je pro Michala prostě nejvíc. Hamr na jezeře aneb legendární Hamrman. Skvělí lidé, krásný závod a jako bonus jeden z našich klientů na startu …

….když navíc oblečete 10 let starou triatlonovou kombinézu, lépe pochopíte, co je to „zadarmo si navýšit VO2 max“:))

No a může to znamenat i stupně vítězů…Nenechte se zmást kategorií „dědečci a starší ročníky“, tady se to hemží prestižáky pomalu víc než mezi profesionály:))

Někdy k radosti stačí setkání s přáteli a kamarády… ke každoročnímu pražskému maratonu jsme letos přidali i „nealko běh“, neboli Birrel Grand Prix v rámci RunCzech běžecké ligy….

„All runners are beutifull…“. A platí to i po skoro dvaceti letech. Když běžíš, tak  zkrátka mládneš, to se nedá nic dělat  :)) 

A občas si doběhneme i pro osobák….Letošní Třeboňský maraton za 3.16 byl naprosto parádní. Krásný závod, příroda, organizace, atmosféra a jako bonus super čas i přes bolavá záda a puchýř na noze velký jako Afrika….

Nezastíráme, že občas se těšíme na pohodu a dobroty v cíli… ať už je to vídeňská káva, sachr dort a linecký koláč….

Nebo zasloužený iontový nápoj……tradiční svačinka v Kolkovně po pražském maratonu….aftersport drink jak se na výživového poradce sluší a patří:))

Jaký bude 2019?

Říká se, že když chcete pobavit Pánaboha, seznamte ho se svými plány. Tak se nechme překvapit, neplánujme, ale mějme své sny. Užijme si každý den. Ať nás život baví a ať stojí za to. Sportujme pro radost.  Ať je to desítka, půlmaraton, maraton, Ironman, nebo Spartanrace. Ať je to MTB Transalp nebo Sudety. Není horší nebo lepší sport, horší nebo lepší čas nebo horší, nebo lepší sportovec.

Vycházejte  z podmínek, které máte a věnujte se tomu, co vás baví. Ne pro výsledek. Pro radost. Ano, snažte se vylepšit své osobáky a buďte poctiví. Nebuďte líní a překonávejte překážky. Ale neztraťte po cestě za rekordy sami sebe. A neztraťte své srdce. Protože život je sport a hra a ne boj. Tak šťastný a veselý Nový rok!!

Komentáře