Těhotenství a sport? Nepanikařte :)

Před nějakým časem jsme u nás v laboratoři diskutovali s jednou „sporťačkou“, která původně plánovala zátěžové testy pro nadcházející sezónu. Člověk míní a pánbůh (nebo příroda, chcete-li), mění a plány nečekaně přerušily dvě čárky na těhotenském testu. Strategii optimální přípravy do sezóny tak nahradila strategie jak zůstat u oblíbených sportovních aktivit a neublížit miminku. Přislíbila jsem otevřít toto „holčičí“ téma na blogu, protože co si budeme povídat : jste-li sporťačka tělem a duší, nebudete chtít asi celé těhotenství ležet na kanapi a nějaké postřehy by se třeba mohly hodit. Tak pojďme na to.

Těhotenský seriál

Mám v plánu takový malý seriál na téma těhotenství a sport pro budoucí maminky. Začneme obecnými doporučeními a zásadami, zmíníme  rozdíly mezi rekreačním a výkonnostním sportem. Budeme se zabývat nejčastějšími sportovními disciplínami a pokusíme se i vyvrátit některá klišé. Zkusím přihodit  i vlastní postřehy a příběhy ze života, ať to máme pestřejší.

Doufám, že si přijdou si na své jak výkonnostní sportovkyně,  tak děvčata, která si chtějí mateřství užít bez zbytečných přírůstků na váze a v dobré kondici.

Inspirativní, ne??

Když jsem čekala prvního synka,  pátrala jsem po nějakých rozumných informacích k pohybové aktivitě a sportování v těhotenství. Je to sice už nějaký pátek (tedy spíš víc pátků, protože Adam oslavil nedávno deváté narozeniny), ale moc se toho nezměnilo.  Existují samozřejmě nějaká odborná doporučení, ale studií je vcelku poskrovnu. To je logické, protože na těhotných se pokusy zkrátka nedělají.

V časopisech pro maminky a na většině tzv. mateřských webů se dočtete, jak je pohyb důležitý pro psychickou a fyzickou kondici a sportovat by se určitě mělo. Ideálně s mírou, takže procházky, plavání, jóga…a k tomu obrázky těhotných relaxujících v nějaké asáně nebo upoutávka na kurzy plavání pro těhotné. Nikterak nechci zlehčovat význam jógy a strečinku, ale  pokud jste zvyklá trochu aktivně sportovat, asi vás to samo o sobě sotva uspokojí.

Tohle už je o trochu „švihovější“ přístup ne? 

 

Naštěstí  dnes už není jen časopis „Maminka“ a web „Modrý koník“, takže můžete najít  spoustu zajímavých webových stránek, fitness a lifestyle blogů pro maminky a  inspirativních článků pro ženy, které sportují během těhotenství i s dětmi.  Jak do toho zapadají odborná doporučení a co je ještě rozumné a co už moc ne? Jak je to u děvčat, která sportují pro radost a jak u výkonnostních sportovkyň? A co téma „žena-mateřství-kondice-váha“.?  Půjdeme na to pěkně postupně.

Riziková těhotenství

Samozřejmě existují situace, kdy je  zdravotní stav budoucí maminky či miminka  z nějakého důvodu komplikovaný  a  těhotenství je bráno jako rizikové. V takové situaci bývá i pohybová aktivita rekreačního typu zcela zakázana  a režim je potřeba upravit tak, aby se mamince i miminku co  nejlépe dařilo.

Mateřství a ideální kondice

I pokud odhlédneme od výkonnostního sportu, pohyb ke zdravému životnímu stylu patří, stejně tak jako přiměřená a zdravá strava. To je téma na celý život a nejinak by tomu mělo být i během těhotenství.  Extrémní výkyvy na jednu i druhou stranu v tomto citlivém období nejsou rizikové jen pro budoucí maminku ale i pro jejího nenarozeného potomka.

Těhotenství jako alibi?

První extrém  je asi častější. Zcela zdravá budoucí maminka bere těhotenství jako buď jako nemoc, nebo jako alibi.   Takže poslouchá rady,  které se dobře  a snadno poslouchají.  Tady typu :  „Hlavně si dopřávej, odpočívej a jez za dva“ jsou skutečně rady nad zlato.  Pokud si budete devět měsíců dopřávat, ležet na gauči,  jíst za dva a odměňovat se každý večer dortíkem,  koledujete si nejen o extrémní přírůstek na váze, ale i o  těhotenskou cukrovku, kterou ohrožujete Vaše miminko.

Navíc  těch  25 kilo nahoře  a další stopy „dopřávání“  budete odstraňovat dost těžko.  Pravda, existují kliniky plastické chirurgie, kosmetické salony, nejrůznější krémy a diety, kryoliposukce,  vakuové masáže, zázračné čaje a další vychytávky.  Jediný efekt, který máte zaručen je průvan ve Vaší peněžence.

Následuje rezignace a definitivní tečkou je potom okřídlená věta: „No to víš,  co bys chtěla, po dětech…“

Mediální masáž

Na druhé straně, občas člověk podlehne mámení smyslů, a existují i druhé extrémy.  Každou chvíli se dočtete, že ta a ta celebrita odcházela z porodnice v džínách velikosti 32 a nižší, a že jediná stopa, kterou těhotenství a porod zanechaly na figuře dotyčné dámy je úchvatné poprsí…. No a vystajlovaný instagramový svět globálního kyberprostoru Vám může zamotat hlavu i krapet víc…..

Tak jak? Realita, fikce, marketing? Nesmíte se nechat….

Je třeba informace filtrovat a v zájmu zachování duševní pohody, zdraví svého i dítěte se vyvarovat extrémního vyčerpávajícího cvičení na které nejste zvyklá a zapomenout na nesmyslné diety….

 

 

Všeho s mírou

Každopádně v těhotenství zapomeňme na hubnutí a sport jako prostředek k dosažení co nejnižšího čísla na váze. Jde především o kondici.  Věřte, že Vaše tělo si už tu správnou váhu umí najít samo-a těhotenství není z tohoto pravidla výjimkou. Těhotenství je sice doba, kdy se mění nejen chutě ale mnohdy i hodnoty a životní styl, nic ale není dobré přehánět. Vycházejte z toho, zda jste byla zvyklá sportovat rekreačně, výkonnostně nebo vrcholově a svoje aktivity tomu přizpůsobte a lehce vylaďte.

Postupně přijdete na to, jaká míra pohybu a jaký druh je pro Vás v tom kterém období vhodný.

Možná objevíte nové sporty, možnosti a obzory.

Tak na úvod to máme vše a příště si povíme něco o přínosech sportu a pohybové aktivity v těhotenství. 

 

Komentáře