Segmentální analýza Tanita – biologický věk)

Všechno co jste chtěli vědět o svém těle a … nebojíte se zeptat! Dnes si povíme něco o biologickém věku. Biologický věk je tak trošku „lákadlo“, které Tanita nabízí. Nebylo by hezké dozvědět se, že se každé ráno dívám do zrcadla na dvacetiletou kočku, přestože datum v občance tvrdí něco jiného?

No, bylo…ale…opatrně, opatrně!!! Ono to funguje nejenom tímto směrem, ale i naopak. Tanita občas nastaví nemilosrdné zrcadlo. Pojďme se na to podívat blíže.

Pokud jste skočili rovnou sem, možná by vás nejprve zajímal první díl tohoto článku nebo třeba díl druhý.

Jak to vlastně funguje?

Pamatujete na princip segmentální analýzy? Bioimpedancí lze určit nejen přesné složení tělesných tkání ale i poměr vody intracelulární (přeloženo vnitrobuněčné) a extracelulární (přeloženo mimobuněčné). Je nutno současně zohlednit další změřené parametry (procento tuku, aktivní hmoty atd.), přidat výsledky posbíraných dat a statistik, otočit kouzelným prstenem a váš biologický věk je na světě.

Kouzelný prsten

Pro puntičkáře a šťouraly je třeba nahradit kouzelný prsten multikriteriální rovnicí, jejíž přesná definice je výrobním tajemstvím výrobců Tanity.  Takto vyhodnotíte, o kolik je vaše tělo starší nebo mladší než je váš skutečný věk a prostým výpočtem pak určí, jaký je váš věk biologický.

Máme se měření bát?

Ano i ne.   I ti, kteří jsou úplně skvělí, nejlepší a vypadají jako z obálky Sports Ilustrated navenek i uvnitř,  nedostanou k dobru více než 15 let.  Na druhé straně, i naprosto nezřízený životní styl-alkohol, cigarety, bujaré večírky a chátrající tělo s mírnou nebo větší nadváhou vám přidá stejně tolik nahoru. Je to hodně nebo málo?

Příklady táhnou

Teď si představme vedle sebe dvě čtyřicátnice. Té ve švihu hodí Tanita 25 (takže pěkná kost) a i leckterý třicátník může oblíznout všech deset. Té druhé nastaví Tanita na tachometru ujetou vzdálenost 55, a i dědeček sypající na nedaleké lavičce ptáčkům by se poohlédl po něčem mladším.   Nebo to zkusme ještě jinak. Třicetiletý borec s pivním mozolem holdující fotbalu (u televize) to projede na celé čáře se švihovým šedesátníkem, kolem kterého už pobíhá houf vnoučat. Nalijeme-li si čistého vína, přiznejme si, že v praxi to tak skutečně občas bývá.  Řekla bych, že je to slušná motivace típnout poslední cigaretu,  zahodit křupky, zvednout zadek z gauče a jít naštípat dříví nebo obout kecky a jít se proběhnout.

 

Tanitu nedojmete

Nemyslete si, že někoho přechytračíte a nejméně  sami sebe.  Nepomůže vám  ani zlatá platební karta ani makeup ani oblek od Hugo Bosse ani plastická operace. Tuhle mašinku neoblafnete, a i kdyby-stejně byste si lhali do kapsy.

Tanita jako tachometr

Nikdo z nás neovlivní datum výroby a čas všem ubíhá stejně. Ale na to, jak se Vám rychle točí tachometr, máte sami ten nejpodstatnější vliv. Samozřejmě, že Vám Tanita nespočítá, kdy potkáte dámu s kosou, nedokáže zohlednit případná onemocnění nebo genetická rizika.  Měření Vám ale dokáže určit jak rychle „stárnete“. To, jestli se důchodového věku dožijete v mladém těle nebo se budete pomalu zaživa rozpadat, odhadnout můžete.

Naše zkušenosti

Testování na Tanitě máme velmi rádi.  Je to skvělá zpětná vazba, která nám i vám umožńuje věci začít měnit a kontrolovat, zde jdeme či nejdeme správnou cestou.

Na tomto místě je ale poznamenat, že jsme museli trochu přehodnotit formu našich veřejných prezentací. Stanovování biologického věku oběma členům manželských párů SOUČASNĚ není zcela etické a má svá psychosociální úskalí. Už nechceme nikomu rozmlouvat rozvod, a proto na tomto místě čestně prohlašujeme, že manželské páry testujeme pouze odděleně se zachováním lékařského tajemství, pokud nebude sepsán negativní reverz.

 

Tak to by bylo. Až se rozhodnete, že máte „koule“ na to, aby Vám Tanita nastavila zrcadlo, ozvěte se nám.

Komentáře